I den foregående sykkelartikkelen tok jeg opp dette med å anskaffe seg sykkel, og innledet med å skrive om viktigheten av å finne ut av sitt eget behov. Det å velge riktig type sykkel er avgjørende for at du skal bli fornøyd, og synes det er en glede å bruke den daglig. Jeg satte opp en liste over forskjellige type syklister, og jeg kommer også i denne artikkelen til å ha mest fokus på to av disse gruppene. Byene i Norge har i større og større grad fokus på tilrettelegging for bruk av sykkel, dette gjelder egne sykkelfelt, bysykler, sykkelparkeringer også videre. Det er ikke noen tvil om at det går i riktig retning, men det er enda langt igjen før det er bra nok.

By sykling krever ofte ikke dyre sykler

La meg være litt mer utfyllende og forklarende i hva jeg mener med dette, og elektriske sykler holder vi utenfor enn så lenge. Det er klart at det er greit med kvalitet så sykkelen, uansett om man skal sykle inne i byen eller over lengre avstander. Men det er andre egenskaper en hverdagssykkel trenger, enn mange gir og superlette karbonrammer. Husk at en karbonramme som ofte er veldig dyr, tåler langt mindre enn litt tyngre rammer med en langt lavere pris.

Velg en sykkel som er lett å vedlikeholde

Alle sykler trenger vedlikehold og ettersyn, enten om vi snakker om en billig sykkel til et par tusenlapper – eller til de dyre modellene. Det kan kanskje være lettere å droppe vedlikehold på en rimelig sykkel, men da vil den også raskt forfalle og kan også bli trafikkfarlig å benytte. Det som skiller de forskjellige syklene mest fra hverandre når det kommer til vedlikehold, er hvilket girsystem man har valgt.

Innvendig gir

Innvendig gir

Tipset jeg her kommer med, har jeg både sagt og skrevet en rekke ganger tidligere. Om man ikke skal benytte sykkelen i veldig kuppert terreng, holder det lenge med innvendig gir med et fåtall utvekslinger. Denne type gir er av langt bedre kvalitet og robusthet, enn de utvendige girene som man finner på racersykler og terrengsykler – de fleste hybridsykler har også utvendig gir. Men det er ikke noe problem å finne en god hverdagssykkel, med for eksempel tre utvekslinger innvendig. De fleste har nok brukt sykler med denne type gir i sin barndom, på 1970- og 1980-tallet var det veldig vanlig med sykler som hadde denne type gir.

Sykkelkurv og sykkelvesker

Når man skal ha en god og praktisk hverdagssykkel, så er det ofte praktisk å kunne få fraktet med seg varer og andre ting på sin vei. Husk derfor at en sykkel med mulighet for å montere sykkelvesker, vil gjøre at syklingen blir langt mer komfortabel – enn å frakte med seg ting på ryggen i en sekk. Noen velger også en sykkeltilhenger, enten for å frakte barna med – eller rett og slett for varer og ting man skal ha med seg i løpet av dagen. Lys er viktig året rundt, og er man helårssyklist er høsten er veldig skummel tid om man sykler uten lys.