Våknet du en natt med en vill drøm? Du hadde reddet verden med en utrolig ide du fikk? Gresset ble grønt og havet blått og verden full av liv. Og i tillegg ble du styrtrik. Du kunne leve et liv i sus og dus (selvfølgelig helt klimavennlig), og var på alles lepper. Det er ikke tvil om at klimakrisen er større enn vi kunne ane oss, og at vi snart er nødt til å omstille oss på en annen hverdag. Det ligger enorme verdier i å klare utfordringene. For det går ikke akkurat fort, om vi skal være ærlige. Tiden er knapp og myndighetene blir snart nødt til å gjøre drastiske grep om ikke befolkningen tar tak. Har du en ide som kan sette opp ned på alt vi tidligere har tenkt var mulig, ja da har du en sak. La oss se på noen som allerede har begynt.

Greta Thunberg – miljøaktivist

Greta er en helt vanlig skoleungdom som har fått nok av evig økonomisk vekst og økt forbruk. Hun er en talsperson som virkelig får øynene opp på sedate ungdom. Hun gjorde noe smart som fikk ungdommen med. Det var på en gjennomtenkt måte hun fikk dem med, nemlig å starte skolestreik for klimaet. På denne måten har hun blitt et ansikt utad for klimasaken. Hva hun utretter er likevel vanskelig å måle.

4Ocean – fjerner plastikk fra havet

4Ocean – fjerner plastikk fra havet

Dette er en organisasjon som har fokus på å fjerne plastikk fra havet. Og ideen deres er ganske så unik og samtidig genial. For plasten de fjerner, lager de flotte armbånd som folk kan kjøpe. Dermed har de laget et produkt som renser havene for plast samtidig som aktiviteten finansieres av avfallet de plukker opp. Å plukke opp plastikk fra havene og putte det på armene til folk, fjerner ikke problemet i seg selv, men det viser at det er mulig å gjøre en forskjell. På bare to år har de fjernet 3 millioner kg plastikk.

Elon Musk – en pioner

Elon Musk er en pioner i seg selv, og tenker store tanker rundt miljø og klima. Hans intensjon er å redde verden, og for det har han blitt styrtrik. Han startet Teslabevegelsen, egentlig en protest mot bilindustrien som var trege med å omstille seg til biler uten utslipp. Det handler bare om å lage en kul bil. Videre har han prosjekter som Hyperloop og Boring Project som begge skal forenkle persontransport. Men Musk selv har helt andre visjoner, og med SpaceX skal han gjøre romturisme hverdags og kanskje skaffe planeten Mars en egen måne.

Har du en ide er den kanskje unik

Er du både klar for å komme deg i jobb og samtidig har en god ide, men ikke vet hvordan du skal få den ut? Det kan være smart å formidle det på nett. En hjemmeside vil gjøre susen. Med ideene nedskrevet har du nemlig større sannsynlighet for å lykkes. Og det er ganske viktig i den tiden vi er i nå. Klimaet forverres og naturen blir mer og mer ødelagt. Det kan være hvordan man skal håndtere plast, hvordan vi skal lagre energi og karbon, det kan være hvordan vi skal løse forskjellene i verden og befri folk fra fattigdom og ikke minst stoppe all krig. Trenger vi en ytre fiende for at vi mennesker skal forenes og stå sammen, så er hvert fall klimakrisen en god start. Om du blir rik eller ikke, er egentlig ikke så viktig.